• Historien

    Frans av Assisi har fått æren av å være ”Julekrybbens far”. Det skjedde noe spesielt julenatt 1223, da han feiret julemesse i Greccio i Italia ...

  • Symbolene

    Marias farger: Maria har ofte rød kjole (jordfargen) og blå kappe (himmelfargen): I Maria møtes himmel og jord, ved barnet hun føder...

  • Adventkalender 2018

    Her er daglige glimt fra verdens største julekrybbemuseum - i Spania..

Julekrybbesamlingen vår

Den hellige familie fra Assisi

Vi har samlet julekrybber i over tretti år. Etterat vi kom til Rendalen Prestegård i 2001 med god plass til både julekrybber og de som ønsket å se dem, økte antallet julekrybber veldig fra år til år. Pr. nyttår 2020 teller samlingen 426 små og store julekrybber fra over 70 land i 4 verdensdeler. 

Først var nok julekrybben mest som en souvenir fra reisen, et minne fra et fremmed sted. Da var det viktig å finne nye julekrybber selv. Nå setter vi også pris på julekrybber vi får i gave av andre som finner noe fint på reisen.

Julekrybben forteller historie. Først og fremt historien om verdensbegivenheten i Betlehem for 2000 år siden. Dernest historien om hvordan denne fortellingen har spredt seg og fått betydning for mennesker i hele verden - også i form av julefortellingens figurer.

For oss forteller hver julekrybbe flere historier; historien om noen som har fått en ide og laget julekrybben, og historien om hvordan julekrybben kom inn i vår samling.

Julekrybbe på ulike språk

PRAESEPE ( = krybbe, stall på latin)
PRESEPIO (italiensk)
CRÉCHE (fransk)
CRIB (engelsk)
WEIHNACHTSKRIPPE (tysk)
BELÉN (spansk)
SZOPKA (polsk)

Julekrybber på TV 2018

Rett før jul hadde vi besøk av Rune Aasen fra TV ØST.

Her er TV-programmet som vises i TV ØST denne julen

 

NYHETER

15. sep, 2022

Her kan du se julekrybbene våre i vinter

Onsdag 23. november i Filadelfia Hamar kl. 11.30 og torsdag 1. desember i Raufoss kirke kl. 19.30 (Y's Men) I tillegg blir det åpen kirkekaffe med mulighet til å se julekrybbene hjemme hos oss i Movegen 28 1. juledag fra ca. kl. 13

30. okt, 2019

Julekrybbeåpent hos oss i Movegen 28, Ottestad

1. juledag blir det kirkekaffe hos oss med julekrybbeutstilling fram til kl 16. Det blir også åpent 3. juledag fra kl 16. Velkommen!

24. des, 2018

Julekrybbene våre på TV

Rett før jul hadde vi besøk av Rune Aasen fra TV ØST. Se lenke lenger opp til TV-programmet som vises i TV ØST denne julen.

16. des, 2018

Åpen julekrybbestue 3. juledag

Har du lyst å til se over 350 ulike julekrybber fra 70 land samlet i et hjem her i Ottestad, er du velkommen til Movegen 28 i Øvre Bekkelaget torsdag 27. desember fra kl. 14 og utover. Vi serverer julekaffe og julesaft til julekaker. Et kontinuerlig julekrybbelotteri gir deg mulighet til å få med en julekrybbe hjem! Inntekten går til Sjømannskirken. Velkommen innom!

5. nov, 2017

Julekrybbeutstilling første juledag

Etter høytidsgudstjenesten første juledag inviterer vi til kirkekaffe med julekrybbeutstilling hjemme hos oss i Movegen 28 i Ottestad fra kl 13.00. Utstillingen blir åpen hele dagen! Velkommen!!

23. nov, 2016

Julekrybbeutstilling i Nannestad

Nannestad Kunstforening har julemarked i Granåsgården første helgen i advent. 35 av julekrybbene våre har fått et eget rom her under bibliotektet. Åpning torsdag 24. november kl 18.

26. nov, 2015

Julekrybbeutstilling i Hamar kulturhus

Denne adventstiden blir noen av julekrybbene våre med på "Jul i Kulturhuset". Åpning lørdag 28.november kl 16 etter julegrantenningen på Torget. Julekrybbene blir å se i kulturhusets åpningstider og i tilknytning til adventarrangementene der fram til 18. desember.