Østerdalsleden er 15 år i 2015

Dette markeres med vandringer og fest i Trysil og Rendalen i juni.

 
Det var St Hans 2000 at Østerdalsleden ble åpnet - og den gamle pilegrimsleden fra Sverige i middelalderen igjen kunne tas i bruk i sin helhet fram til Nidaros.
 

Nasjonal kirkelig pilegrimskonferanse 2015

Livet, legenda, lyset og landskapet er tema for konferansen som arrangeres av Kyirkerådet v/ Nasjonalt kirkelig pilegrimsutvalg (NKP), Bjørgvin bispedømme og Selje kommune 5.-7. juni 2015.


Her får en oppleve mangfoldet av pilegrimsleder i Norge på Pilegrimstorget, klosterbåt til meditativ vandring og foredrag om helligstedet og skaperverket på St Sunniva-øya Selja, ikonutstilling og høymesse i Selje kirke.
 
Og vi finner kanskje svar på spørsmålene:
Hva gjør helligstedene med oss?
Hva gjør vi for å verne skaperverket?
 
Det blir en spennende konferanse langs Kystleia!
 

Pilegrimsnettverk og medlemskap

Årsmøtet 27. mai 2014 for pilegrimsnettverket for Østerdalsledene vedtok å invitere alle interesserte til å tegne medlemskap for kr 100. Se mer her

Nasjonal kirkelig pilegrimskonferanse

I helgen 14.-16. juni ble det for første gang arrangert en nasjonal kirkelig pilegrimskonferanse. Rundt seksti personer var samlet på Solborg Folkehøgskole i Stavanger denne helgen til interessante innlegg og samtaler - og også tur nordover i Kystleia til Utstein kloster og Utstein Pilegrimsgard - og videre til Avaldsnes med pilegrimsvandring til Olavskirken.

 
Pilegrimsdirektør i Nasjonalt Pilegrimssenter Berit Lånke ga en oversikt over nasjonal pilegrimssatsing, og Kirkerådets nestleder Gerd Karin Røsæg fortalte om kirkens rolle i dette og presenterte nasjonalt kirkelig pilegrimsutvalg.
Utvalgets leder, pilegrimsprest Arne Bakken hadde et foredrag om Den norske kirke som pilegrimskirke, og biskop Erling Pettersen hadde fått temaet Pilegrimsteologi for vår tid. 
Flere interessante innlegg formidlet erfaringer fra pilegrimsvandringer og mange gode konkrete ideer til hvordan pilegrimsmotivet kan brukes i menighetsarbeidet. Det var også hilsener med glimt fra ulike pilegrimsmiljø i Norge. En gruppesamtale ga deltagerne mulighet til å formidle egne erfaringer og ideer.
Mot slutten fikk vi en orientering om arbeidet med utviklingen av Kystleia - og et rykende ferskt Pilegrimskart for Rogaland.
 
Lørdag ettermiddag dro vi med buss til Utstein kloster for middag og middagsbønn, før vandring til Utstein Pilegrimsgard. Se bilder her
Derfra hadde vi egen båt videre nordover - i Kystleia - til Avaldsnes. Der ble vi møtt på brygga av prost Helge Gaard og prest Anne Netland som ledet pilegrimsvandringen til Olavskirken, der vi samlet oss til kveldsbønn med nattverd.
Steinkorset på Kvitsøy fikk vi med oss på veien tilbake til Stavanger. Se bilder her
 
Søndag var det pilegrimsvandring fra Solborg til gudstjeneste i Stavanger domkirke, se mer her.
 

Konferansedeltagere på pilegrimsvandring til Olavskirken i Avaldsnes

Pilegrimer langveisfra i Østerdalsleden

13 juni 2013 fikk vi følge en gruppe med tolv kinesere fra Hongkong på pilegrimsleden gjennom Rendalen. Pilegrimsreisen var arrangert av Tao Fong Shan-senteret i Hongkong i samarbeid med Areopagos. De kom til Lia Gård onsdag, og torsdag startet deres tredagers vandring i Østerdalsleden mot Nidaros. 

Hongkong-pilegrimer vandrer Barnas Pilegrimssti i Øvre Rendal

Nye pilegrimslokaler i Oslo

28.05.13:  Pilegrimskontoret som drives av Pilegrimsfellesskapet St Jakob, innviet sine nye lokaler 30. april i Huitfeldtsgate 11 - like ved Slottsparken. 
Her kan en stikke innom hvis en ønsker " informasjon om pilegrimsveiene og vandringen, pilegrimspass, guidebøker, medlemskap, eller ønsker opplysninger rundt pilegrimskulturen", som det står i deres nettside pilegrim.no.

26. mai var det nyåpning av Pilegrimssenter Oslo som også har flyttet denne våren - til Akersbakken 30, ved Gamle Aker kirke. " Vår hovedoppgave er å formidle informasjon og veiledning om pilegrimsvandring, arrangere fellesvandringer og bidra til utvikling av veien og vandringen i vår region." skriver de på nettsiden pilegrimoslo.no.
 

Historisk møte i Østerdalen

22. mai 2013 ble en ny merkedag for pilegrimsledene i Østerdalen. Nettverksmøtet på Lia Gård vedtok vedtekter for Pilegrimsnettverket for Østerdalsledene og valgte interimstyre. Dermed er det tidligere Østerdalsnettverket offentlig organisert.

 

Nasjonalt pilegrimssenter permanent

06.11.12: Regjeringen vil styrke pilegrimstradisjonen i Norge. Hovedelementet i satsingen blir et permanent, nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim. I tillegg skal de regionale sentrene mellom Oslo og Trondheim videreføres for å stimulere til vandringer og økt aktivitet.

Satsingen, som er et spleiselag på godt over ti millioner kroner mellom Miljøvern­departementet, Nærings- og handelsdepartementet, Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet og Kulturdepartementet, har fire pilarer: miljø, næring, kirke og kultur.

- Denne satsing ivaretar mange gode formål noe jeg er svært glad for, sier kirkeminister Rigmor Aasrud. - Her bidrar vi både til å styrke kristen tro og tradisjon, noe som er viktig for folks identitet og tilhørighet, samtidig som vi stimulerer til fysisk aktivitet.

...
Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim skal knyttes til Riksantikvaren og finansieres med årlige bidrag fra de involverte departementer. Senteret skal ha et koordineringsansvar for de fem regionale pilegrimssentrene som ble organisert langs pilegrimsleden Oslo – Trondheim i 2010. I statsbudsjettet for 2013 er det satt av 10,5 millioner kroner til dette arbeidet. Fylkeskommunen vil fortsatt ha en viktig rolle i arbeidet med vedlikehold av pilegrimsleden, og det legges opp til at skjøtsel og merking utføres av den enkelte kommune i samarbeid med frivillige.

Les mer i pressemeldingen fra Fornyings- Administrasjons- og Kirkedepartementet

 

Nidaros nå Europas raskest økende pilegrimsmål?

31.07.12: Hvorfor? spør BBC.
Journalist Maddy Savage besøker Olavsfestdagenei Trondheim og snakker med flere utenlandske pilegrimer og festivaldirektør Randi Wenche Haugen.
Fra
Pilegrimsgårdenblir det oppgitt at det i fjor ble delt ut 320 Olavsbrev til pilegrimer som hadde vandret minst 100 km mot Nidaros, mer enn dobbet så mye som året før. I år har de hittil registrert mer enn 500 pilegrimer. Og flere vil komme.

Her er artikkelen fra BBC News:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19049130

Bilder
fra Østerdalsvandringens ankomst i Nidaros HER
og fra OlavsfestdageneHER

Pilegrimer og festivaldeltagere på vei inn i Nidarosdomen til olavsvaka 28. juli

80 pilegrimer fra Østerdalsleden

29.7.12: Bortimot 80 pilegrimer ankom Nidaros fra Østerdalsleden lørdag.
Mange hadde vandret flere etapper i et nytt opplegg tilrettelagt av kommunene langs Østerdalsleden. Torsdag og fredag pågikk vandring i tre forskjellige kommuner. Se HER

Bilderfra fellesvandringen inn mot Nidaros siste etappe dagen før olsok: SE HER
og fra ankomst Nidaros og vandregudstjenesten mot Olavsvaka: SE HER

Nærmere 80 pilegrimer vandret siste etappe sammen mot Nidaros

Ny pilegrimsvei fra Åmot til Åkre

24.07.12: At den nymerkede veien fra Rena til Rendalen nå er godkjent som pilegrimsvei, markeres med vandring fra Rena i Åmot via Lia Gård til Åkre i Ytre Rendal.

Denne veien knyttes til
Østerdalsleden ved Pilegrimssteinen på Åkre, som var et viktig knutepunkt for pilegrimene i middelalderen.

På selveste Jakobsdagen - 25. juli - starter vandringen med morgensang i Åmot kirke kl 10. Deretter vandrer vi til enkel lunsj på Nesvangen og videre nordover
til Løpsjøkoia og Flåtestøa sammen med pilegrimer fra Lia Gård. Vandreledere er Sigmund Bø, Finn Nygård og Per Erik Owrenn. Om kvelden kl 20 er det konsert i Lia kirke med blant andre Oline Sofie Bakkom.

Torsdag 26. juli fortsetter vandringen fra Lia Gård, med start kl 9. Vi følger Moravegen via Fiskviklia til Pilegrimssteinen på Åkre, det gamle knutepunktet for pilegrimsvandrerne i middelalderen. Her vil hovedmarkeringen skje. Rendalens ordfører Norvald Illevold deltar, og det blir musikk ved Guren Hagen.

Mer om programmet denne pilegrimsuka, HER
Se bilder fra åpningsvandringen HER

Den nye pilegrimsveien starter i Nartur-og kulturleden ved Nesvangen på Rena

200 spanske pilegrimer til Hamar

20. juli kom nærmere 200 spanske pilegrimer til Hamar
De kom med Skibladner som samme dag var blitt "døpt" av statsråd Rigmor Aasrud til pilegrimsbåt før avgang fra Kapp. Spanjolene hadde vandret over Hadeland og Toten - og vil fortsette fra Hamar mot Veldre søndag 22. og så videre nordover Gudbrandsdalen til olsok og Olavsfestdager i Nidaros neste helg.

Ser mer HER og flere bilder i bloggen:
Santiago kom til Hamar i "nydøpt" pilegrimsbåt
Spanske pilegrimer i Hamar

De spanske pilegrimene hadde med seg "Santiago" på sin pilegrimsferd mot Nidaros

Østerdalsleden var 10 år 2010

Sommeren 2000 ble pilegrimsleden gjennom Østerdalen åpnet, og vandringen kunne starte fra Trysil mot Nidaros - i forlengelse av Klarälvdalsleden fra Karlstad i Sverige.
10-årsjubileet ble feiret på ulike måter i 2010.

Samtidig ble nye tilknytninger merket og tatt i bruk - fra Rena i Åmot kommune via Stor-Elvdal og Lia Gård til Pilegrimssteinen på Åkre i Rendalen. 

Hovedmarkeringen av 10-årsjubileet for Østerdalsleden ble en stor jubileumsdag på Lia Gård i Rendalen søndag 25. juli 2010 - på selveste Jakobsdagen.

Se mer om jubileet her

Stien over fjellet fra Eltdalen i Trysil til Munbetsetra helt sør i Rendalen heter Munkeveien på gamle kart